Osnovni praktični principi u pripremi čajeva

0 94

Poželjno je da se čajevi pripremaju maceriranjem (potapanjem) biljke u hladnu vodu, u trajanju od 12 časova, nakon čega treba izvršiti ceđenje. Pre upotrebe treba ih (umereno) podgrejati. Pripremaju se u emajliranom posuđu ili sudovima od stakla otpornog na visoku temperaturu.

Nije preporučljivo koristiti posuđe od aluminijuma. Ceđenje se vrši kroz plastično cedilo, gazu ili platno. Čajevi se čuvaju u flašama tamnije boje. Čajevi se mogu pripremati i u obliku infuzije: 1 punu kašičicu biljne mešavine, ili neke određene biljke, preliti sa 250 ml vrele i ostaviti da odstoji poklopljeno 2 minuta, a zatim procediti.

Kada su u pitanju zelene (sveže) biljke, kontakt sa vrelom vodom u principu traje 30 sekundi, posle čega se čaj procedi. Čajevi se piju po sistemu rotacije. Obično se jedna mešavina čaja koristi 14 dana, nakon čega se prelazi na drugu mešavinu. Treba ih piti na prazan stomak, lagano, u retkim gutljajima.

Mogu se zasladiti medom. Čaj od žive trave (Geranium robertianum), priprema se po principu infuzije (potapanja), u trajanju od 3 minuta. Nezaobilazan je u lečenju svih vrsta raka, zajedno sa gavezom, nevenom i crvenom detelinom (Trifolium pratense), naročito ako je bolesnik već bio izložen radioterapiji.

Čaj od hajdučice se preporučuje u slučajevima raka materice. Takođe je preporučljiv kod smetnji u toku menstrualnog ciklusa, kao i u menopauzi. Čaj od žalfije, u svakodnevnoj primeni, veoma je koristan u cilju zaštite od mnogih bolesti. On je takođe uspešno sredstvo protiv faringo-tonzilitisa (upale ždrela i krajnika).

Čaj za pročišćavanje bubrega

 • Preslica 15 g
 • Kantarion 6 g
 • Kopriva 15 g
 • Troskavica 8 g

Preliti jednu punu kašičicu mešavine čaja sa 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji 2 minuta. Čaj od crnog luka Preporučuje se protiv kašlja. Način pripreme: 2 glavice crnog luka sa ljuskom (veličine jajeta), 3 zdrobljena oraha, takođe sa ljuskom, kuvati u 1 litar vode 10-15 minuta. Procediti i zasladiti medom. Piti lagano, u retkim gutljajima, u toku jednog dana. Čaj od jabukove ljuske Ljuske od jabuke (mogu biti i osušene) kuvati 3-5 minuta (1 puna kašičica usitnjene ljuske na 250 ml vode). Procediti. Piti 3 šolje na dan. Preporučuje se protiv insomnije (nesanice) i psiho-motornih tegoba.

Čaj za smirenje

 • Jagorčevina 50 g (10 kašičica)
 • Lavanda 25 g (5 kašičica)
 • Kantarion 10 g (2 kašičice)
 • Šišarke hmelja 15 g (3 kašičice)
 • Koren valerijane 5 g (1 kašičica)

Pomešati pomenute biljke. Uzeti 1 punu kašičicu ove mešavine, preliti sa 250 ml vrele vode i ostaviti poklopljeno 3 minuta, azatim procediti. Pije se kao mlak čaj, zaslađen medom, uveče pred spavanje. Mast od nevena Svež neven (stabljika, list, cvet) oprati, i pošto se ocedi voda sa biljke, sitno iseckati nožem. Dve pune šake ovako isitnjene biljke umešati u 500 g masnoće (npr margarina) koja se prethodno istopi. Mešati drvenom kašikom, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 12 sati, posle čega treba ponovo podgrejati i procediti kroz platno ili gazu, u staklenu teglu. Ovu mast treba čuvati u frižideru. (PAŽNJA: Na dnu tegle se taloži zelenkasta tečnost, koja se baca). Ostatak biljke (ono što je preteklo od ceđenja) može se koristiti kao kaša za kataplazmu (oblog) i to dva puta, nakon čega se baca. Na sličan način se priprema mast od: hajdučice, ivanjskog cveća, koprive, gaveza.

Mast od gaveza

 • – 25 g pčelinjeg voska
 • -100 g suncokretovog ili maslinovog ulja
 • – 50 g sušenog korena gaveza

Gavez potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji 12 sati (voda treba da prekrije biljku). Vosak istopiti, zatim dodati ulje i na kraju koren gaveza. Ostaviti poklopljeno 6 sati, posle čega treba ponovo podgrejati i procediti. Čuva se na hladnom. Koristi se u slučaju varikoznog čira, zastarelih rana, hemoroida (šuljeva). Može se pripremiti i od svežeg korena i margarina, na isti način kao i mast od nevena. Na 10 supenih kašika sitno izrendanog korena gaveza dodaje se 11 supenih kašika masnoće