Vijesti

AUSTRIJA: Muslimanima u karantinu servirali svinjetinu za iftar

Tražiocima azila, koji su smješteni u karantin na bečkom sajmu, nakon što je u njihov smještaj ušao korona virus, nadležni su servirali svinjsko meso za vrijeme Ramazana.

Krajem prošle nedjelje u smještaju za tražioce azila “Haus Erdberg” otkriveno je više inficiranih. Najprije je testovima utvđeno da je 15 osoba zaraženo, a nakon što su pristigli svi rezultati broj zaraženih se popeo na 26, među kojima je i četiri službenika te ustanove. Pojava korona virusa u smještaju za 300 osoba povećala je drastično i broj inficiranih u Beču.

Tražioci azila premješteni su na bečki Sajam, gdje je inače bila uspostavljena privremena kovid bolnica.

Preseljenje u novi smještaj sprovedeno je uz policiju, pošto su pojedini tražioci azila mislili da će biti protjerani, pa su pokušali da pobjegnu. Nakon problema oko preseljenja uslijedio je problem oko ishrane. Njima je, prvog dana, serviano svinjsko meso, odnosno paradajz punjen slaninom.

Na to su muslimanski lokalni političari iz Beča pokrenuli akciju i u roku od par sati obezbijedili adekvatne namirnice za pretežno muslimane.

Upravitelji privremenom kovid bolnicom “Savez samarićana” (ASBOe) potvrdili su problem sa ishranom, ali i ukazuju da su mogli sami riješiti problem, jer imaju dovljno vegetarijanskih i veganskih obroka u skladištima. Tražioci azila ne žale se samo na ishranu, već prije svega na nesigurnost, jer ih vlasti nisu dovoljno informisali o masovnom smještaju u koji su dovedeni.

Inficirani pacijenti smješteni su, prije njihovog dolaska, u zasebnu hali, a pristiglih 300 tražilaca azila smješteno je zajedno u jednom prostoru na dvonedjeljni karantin.

Close