Lifestyle

Upala grla – uzroci i liječenje

Preneseno je u “Sahihu” daje Allahov Poslanik ,s.a.v.s., rekao: “Neki od vaših najboljih lijekova nalaze se u Aebotomiji i indijskoj aloji, i ne povređujte  vašu djecu pritiskajući njihove usne resice aat.uvulae) kada boluju od upale grla.” U drugom hadisu preneseno od D žabira bin Abdullaha, izviješteno je da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., došao Aiši, neka je Allah njome zadovoljan, i zatekao ju je kako se brine o djetetu čiji je nos krvario.

On je upitao: “Šta je ovo?” Ona je odgovorila: “Vjerovatno ima upalu grla (ar. ‘uzra) ili glavobolju! ” Allahov je Poslanik, s.a.v.s., tada rekao: “Ne ubijajte vašu djecu. Kada vaše dijete boluje od upale grla ili glavobolje (za njegovo liječenje) upotrebljavajte indijsku aloj u tretiran u u svježoj vodi i neka je dijete ušmrkava.”

Aiša je odmah potražila lijek, aplicirala ga i dijete se oporavilo. Po njegovom mišljenju, Ebu Ubejde je objasnio da se “uzra” razvija iz upale grla, ili iz čireva traheje uzrokovanih krvlju (kao jednoj od četiri temeljne ~elesne izlučevine-srednjovjekovna teorija). Kada se tretira, pojedinac mora šu~eti kraći vremenski period i bit će opravdan za nepričanje.

Ostali objašnjavaju da je ‘uzra ir što nastaje iz upale između uha i grla, a većinom pogađa djecu. Koristi ušmrkivanja vode indijskog alojinog praška jesu da ‘uzra nastaje u krvi što je prezasić a prodorom sluzi, a indijska aloja pomaže sušenju uvulae i omogućava njeno povlače je na odgovarajuće mjesto.

Simptomi ‘uzre također uklju uju bolnu i natečenu uvulu i tonsilae, elongaciju i suhoću uvulae, promuklost, a ponekad stanje hunjavice što zagađuje krv sa sluzi. Povremeno, tople bolesti mogu biti iječene toplim lijekovima. Ibn-Sina u svom djelu “Kanun fi tibbi” govori o liječenju upale i elongaciji uvulae aat.uvulaptosis) ušmrkivanjem praškaste smjese alauna (stipse) , sjemenki mirha aat.Commiphora myrrha) i indijske aloje. Indijska aloja (vidi fusnotu) potrebna za ovo liječenje jeste vrsta koja proizvodi bijele cvjetove i okus slatkoće.

Ranije, ljudi su uobičavali liječiti upalu grla i tonsilitis pritiskajući uvulu. Allahov Poslanik, s.a.v.s., podučio ih je suprotno tomu, i podučio ih lijeku. Su ‘ut (ar.) jeste bilo koji lijek koji se ušmrkava kroz nos, ponekad uključuje jednostavne lijekove ili one složenije. Mješavina je usitnjena u fini prašak, prosijan i blago ovlažen, a potom ostavljen da se osuši.

Kada je potrebno, ovakva je mješavina otopljena u vodi i inhalirana kroz nos. Pacijent mora ležati na leđima s glavom zavraćenom unatrag pomoću peškira preko ramena da bi omogućio lijeku koji se uzima ušmrkivanjem da dosegne mozak, na taj način izbacujući bolest kihanjem.

lbn-Abas prenio je da je povremeno AIJahov Poslanik, s.a.v.s., koristio medicinski lijek što se uzima ušmrkivanjem i to isto preporučio za liječenje različitih bolesti.

Close