Lifestyle

Tretman za bubuljice i čireve

Ibn el-Sinni spomenuo je u svojoj knjizi poslaničke medicine da je Allahov Poslanik, s.a.v. s, došao jednoj od njegovih supruga i vidio čir na njenom prstu. Upitao ju je: “Imaš li nešto praška od mirtine šaše105?” Onaje odgovorila: “Imam.”

On je potom rekao: ”Aplicira j ga na svoj prst i moli: “Moj Gospodaru, Koji imaš moć smanjiti ono što je krupno i uvećati ono što je premalo, čini ono što me snašlo malim.” 106 Zarira107 je indijski lijek koji se pravi od šaše mirte (lal. Hemarthria), i on je topao isuh.

Pomaže otklanjanje oticanja stomaka i jetre; liječi abnormalnu akumulaciju fluida u tielesnim dupljama (ti. ede m ili vodena bolest); i ojačava srce zbog svog miomirisnog mmsa. Preneseno je u “Sahihu” da je Aiša, r.a., rekla: “Namirisala sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., uljem mirte šaše z.a vrijeme oproštajnog hadža dvaput, jednom prije oblačenja ihrama, a jednom nakon toga. ”

Čir je upaljeni dio tkiva tijela koji proizvodi otok napunjen gnojem, a uzrokovan je lokaliziranom infekcijom. Toplota je tada prirodno vodena prema površini, dok još on treba dozrijevanje i eliminaciju. Šaša mirta jeste jedan od tradicionalnih lijekova upotrebljavanih u ovu svrhu, a osim toga što ima ugodan miomiris, ona hladi vrućinu čireva. Isto je mišljenje iznio i Ibn-Sina, koji je dodao:

“Ne postoji ništa bolje što bi obuzdalo vrućinu čireva od nanošenja kreme načinjene od praška šaše mirte pomiješane sa ružinim lišćem (laticama) i ocatom.”

Close