Lifestyle

Suhoća stanja i prirodna potreba za njihovim uravnotežavanjem

Imam Et-Tirmizi izvijestio je u svojoj zbirci had isa (džami), kao i imam lbn-Madždže u svom “Sunenu”, a preneseno od Esme bint U mej daje Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovarajući na jedno od njenih pitanja rekao: “Šta koristiš za čišćenje crijeva?” Ona je odgovorila: “Koristim euforbiju-‘0 kao omekšivač i laksativ.” On je uzvratio: “To je suviše vruće i jako. Ja lično koristim sjeme sene. ”

Također je preneseno u Sunenu od lbn-Madždžea da je Abdullah bin Haram čuo odgovor Allahovog Poslanika, s.a.v.s., na isto pitanje kako odgovara: “Koristim senu i kumin-‘2 (ili anisovo sjeme).” Poslanikovo zapitkivanje o Esminoj upotrebi prirodnog laksativa je naravno namjerno (usmjereno) da joj pomogne raspoznati bolji stimulans da prirodno očisti stolicu od tvari koje su inače bolne za njeno tijelo.

Upotreba prirodnog laksativa za otvaranje crijeva i prestanak zatvora upućuje na to da upotreba jakih laksativa može ti više štete nego dobra za tijelo. Ustvari, zatvor uzrokuje suhoću konstitucija i začepljenje crijeva, i trebao bi biti tretiran svojom suprotnošću. Laksativ je u arapskom nazvan “maši”, što znači hodati, kretati se ili funkcionirati.

Ovo je stoga što korisni brzo odstraniti nepotrebne produkte varenja i druge fekalije. Kora biljaka iz porodice mlječika (euphorbiaceae)-‘\ a posebno indijske vrste, uključujući Euphorbiu antiquorum koja je korištena u davna vremena za liječenje slezene i ed ema. Ipak, njena laksativna svojstva su obično korištena danas kao purgativ u veterinarstvu. Ovaje divlja biljka vruća i suha u četvrtom stupnju, i većina lije nika preporučuje izbjegavanje njene upotrebe zbog kaustične hemijske reakcije koju uzrokuje u tijelu.

Što se ti če sene, najbolja je ona meka nska koja je plemenita i sigurna biljka. Lišće mekanske sene djeluje kao blagi laksativ, a ona se smatra vrućom i suhom u prvom stupnju. Njene ostale koristi uključuju č šćenje žute žuči i crne žuči a korištena je u liječenju čane angine (angina pectoris), crne žutice, hepatitisa, herpes simplexa, pucanja kože, migrene glave, gubitka kose, ušiju, kožnih bubuljica, svraba i epilepsije a i opušta mi ićni tonus.

Recept:
Bolje je variti lišće mek.anskesene (lat. Cassia angustifolia) ili kuhati ih i piti njihovu vodu radije nego uzimatije u prahu. Kao otopina, može se uzimati do tri drama, 56 a u prahu se može uzimati do pet drama. lskuhani listovi mekanske sene mogu se miješati sa slatkim cvjetovima ijubice i crvenim suhim grožđem bez sjemena. Imam El Razi propisivaoje senu i bujajuću dimnjaču (lat. Fumus terrae) kao purgative da istjera van gnjilenje u primarnim tjelesnim izlučevinama.

On je također propisao upotrebu četiri do sedam drama sene za ovakav tretman. Drugi sekundarni laksativi ukijučuju kumin, anisovo sjeme, ružmarin, tamjan, anis (Foeniculum officinale), koji je također korišten kao diuretik i u liječenju grčeva, dok ovisnost o anisu povećava seksualni nagon, a seksualna pretjeranost može uzrokovati čir. Liječnici su također preporučili uzimanje kašikice pomiješanog prizemnog anisa ili neke od gore spomenutih sjemenki, zajedno sa maslacem i medom kao prirodni blagi

Close