Vijesti

Prednosti i ljekovita svojstva meda

Buharija u svome “Sahihu” prenosi od Ebu-Se’ida el-Hudrija hadis da je došao čovjek Božijem Poslaniku, s.a.v.s., i rekao da se njegov brat žali na pogrešan rad crijeva. Božiji Poslanik, s.a.v.s., mu preporuči: “Neka pije med.” Ćovjek je došao opet i rekao: “Dao sam mu da pije med i nije pomoglo! ” Božiji Poslanik, s.a.v.s., davao je isti savjet dva ili tri puta, a ovjek je i dalje dolazio s istim odgovorom. Poslije trećeg ili četvr og puta, Božiji P oslanik, s.a.v.s., je rekao: “Allah je rekao istinu, dok utroba tvog brata laže. ”

lsti hadis zabilježen je u Muslimovom “Sahihu”, u kom je čovjek rekao: “Utroba je mog brata izbirljiva (preosjetljiva)”, misleći da je on mu ljiv, osj eća nelagodu i da je njegov digestivni aparat (sistem) nad ražen (Zablježeno u Sahih-ul-Buhari). U medu su sadržane ogromne koristi. On je sredstvo za ispiranje i laksativ. Sadrži teće i osnažujuće osobine koje ste arterije i crijeva od neč st ća. Otklanja začepljenjajetre, bubrega i okrać og mjehura.

Također je i opći konzervans, pomaže da očuva snagu lijekova izm đu drugih prirodnih medicinskih preparata. Med također pomaže u sprečavanju ulaska vlage u crijeva, kao što je to kod dijareje. Med je bolji od šećera u više lučajeva, a manje je sladak, ali je jači, a ako se uzima prekomjerno, može biti štetan za č, ako nije miješan s ocatom. M ed je dobar za starije, on je taj koji prečava kašalj, a korišten je u tibb medicini u lij ečenju ečiste (pokvarene) sluzi u stomaku i da zagrije (omekša, čini gipkim) cijelu strukturu tijela.

Med je također lijek za pokvaren nagon za hranom (apetite), a kada se uzima kao piće pomiješan sa vrućom vodom i kominom dobivenom od slatkih ruža (nešto kao đulbe ećer kod nas, p.p.), pomaže u iječenju bjes oće, a ustanovljeno je da djeluje kao odbrambeni sistem protiv daljih infekcija. Med je također korišten kao protuotrov (detoksikant) za one koji koriste drogu i kao antitoksin (protuotrov) u liječenju trovanja slučajno pojedene biljke iz familije noćne sjene (Hyoscyamus niger) ili divlje izrasline (otrovne gljive), između ostalog.

Kada je uzet kao piće pomiješano samo sa toplom vodom, pomaže kao lijek za rane nastale ujedom psa. Kao konzervans, med može biti korišten da očuva meso do tri mjeseca, i on je korišten kod kiseljenja krastavaca, tikve, plavog patlidžana i različitih vrsta voća do šest mjeseci. Poznat kao “povjerljivi konzervans”, med je također korišten kao glavni sastojak kod balzamovanja mrtvaca.

Mazanje prirodnom vrstom meda, preko kose, kao mast, izliječit će uši (vaške) i druge parazite. Može također biti korišten kao omekšivač kose, osvježivač i inače pospješuje rast kose. Korištenje meda kao masti za oči izoštrava vid, dok trljanje zuba medom dovodi do njihovog izbjeljivanja, a kad je korišten kao sredstvo za ispiranje usta ojačava desni i otklanja bolesti desni.

Prirodne osobine meda također ga ine dličnom nadopunom i otapalom; otvara pore krvnih sudova i olakšava menstrualna oticanje, izbacuje sluz, i otvara zakrečenje jetre, bubrega i mokraćnog mjehura. Med doista ima veliku nutricijsku (hranljivu) vrijednost i on je piće pića, zaslada zaslade, mast masti i nema druge hrane, od onoga što je Allah Svemogući stvorio za nas, što je jednaka medu po vrijednosti i ništa mu nije ni blizu po strukturi. Ljudi su poznavali med još u prastara vremena i prije nego što su počeli da rafin iraju šećer.

Ustvari, stari su liječnici samo govorili o medu, dok šećer nije nikad spomenut u njihovim spisima. Kao visoko metabolička (kalorijska) hrana, jak i poticajan, šećer nije potpuno rastopiv, a proizvodi smanjenu toplotnu energiju u tijelu koja se smanjuje brzo. Ovako brzo montirana (dobivena) energija dopušta tijelu, koje je s teškim radom poremetilo ravnotežu nerastopivih molekula, i rekonstruisanje unutarnjih zidova arterija koji su oboljeli od orožavanja (abrazije) uzrokovane prolaskom ovakvih molekula u krv (krvnu struju).

Kako bilo, šećer je teži za stomak i manje je sladak od meda, i manje silniji (od meda). Božiji Poslanik, s.a.v.s., uobičavao je (ponekad) piti otopinu vode zaslađene medom na prazan stomak, i ovakav običaj sadrži velike koristi i rijetke tajne, a, Božijom voljom, mi ćemo ih obraditi kasnije u ovom djelu prirodnog liječenja sa tibb medicinom. lbn-Madždže je zapisao hadis prenesen od Ebu-Hurejrea, neka je Allah njime zadovoljan, da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko god jede med (barem) tri puta mjesečno neće imati većih bolesti.”

Close