Zanimljivosti

Pozitivne strane vrućice

Ponekad, obje kratkotrajne vrućice i traumatske vrućice proizvode biološke koristi koje ne može postići ni jedan opći lijek. Ustvari, neke bakterije uzrokuju bolest dok drugi mikrobakterijski organizmi i enzimi uzrokuju fermentaciju (vrenje) koje pomaže razdvajanju molekularnih kompleksa (složenih molekula) u organske spojeve.

Ovakva je fermentacija neophodna za kreiranje proteina u tijelu. Jednodnevna vrućica koja izaziva odumiranje (11g.) može tako pomoći tijelu da razvije potrebne bakterije i enzime koji bi se teško drugčije razvili. Osim toga, vrućica je često korisna za mutne tielesne izlučevine, pomaže u liječenju paralize i otapa koliko tako što pospješuje otvaranje puteva koje opća medicina ne može doseći.

Druge prednosti koje ovakve vrućice proizvode uključuju koristi za pacijente oboljele od oftalmije i trahoma hroničkog spazma i toničkog spazma (brojnika kontrakcija i ton ičkih kontrakcija) izmedu ostalih. U određenim slučajevima učeni liječnici i iskusni hakimi smatraju prestanak vrućice dobrim znakom za oporavljenje kad je bakterijski uzrok fermentacije tretiran s “pravim lijekom”.

Dakle, vrućica ponekad osigurava povoljne uvjete za lijekove da bi bila bolje eliminisana iz tijela. Poslanikove obraćanje: ” … ohladi te je vodom” isto tako može podrazumijevati lijek za kratkotrajne vrućice kroz kupanje pacijenta u hladnoj vodi, ili dajući mu da pije ledenu vodu, i pacijent neće više zahtijevati ikakav dodatan tretman. U ovom slučaju, akutno stanje će se znatno smanjiti i ohladiti kroz kontakt sa ovako hladnom tvari, ne izazivajući biološke reakcije u tijelu.

Galen je prepoznao koristi upotrebe hladne vode protiv nadolazeće kratkotrajne vrućice u njegovim komentarima: kad debela mlada osoba sa zdravom kožom pati od kratkotrajne vrućice uzrokovane izrazito toplim vremenom, bez očigledne bolne upale ili infekcija, ona može smiriti vrućicu kupanjem ili pl ivanjem u hladnoj vodi …U stvari, mi obično pri hvatamo ovakvu praksu za vruća podneblja.” Iste je potvrde napravio i hakim El-Razi za liječenje vrućice kad je pacijent još fizički jak, i pod istim uvjetima opisanim kod Galena.

U hadisu, Božiji Poslanik, s.a.v.s., opisao je također vrućicu kao da ” …prži silno kao da je puštena iz klju čale džehenemske vatre.” Ovaj opis možda ukazuje sljedeće: prvo jeste biološka potreba, po kojoj je Bog Svemogući stvorio i odredio njene simptome da pokaže ljudskom tijelu i izjednači uzroke i posljedice koje su bile potrebne, i drugo mišljenje jeste alegorično i predstavlja tanki dio koji je ispuh pakosti džehennemske vatre, a to mogu prepoznati Božiji upućenici (‘ibad) i razmotriti obazrivost Poslan ikovih upozorenja.

U tom pogledu, Poslanikovo je obraćanje upućeno da probudi ljudsku savjesnost za stvarnošću jačine kažnjavanja u džehenemskoj vatri. Stoga, ova neudobnost će se razlikovati od veselja, udobnosti, ugodnosti i radosti koji su nagrada Dženneta.

Ovakav ugodan okus Allah Svemogući stvorio je i odredio njegove efekte u ljudskom životu na ovom svijetu da ohrabri Njegova stvorenja da razmišljaju o radosnim vijestima donesena preko Božijeg Poslanika, s.a.v.s., za one koji vjeruju, i On je odredio njihove simptome da pokaže da postoji bolest u ljudskom tijelu i da izjednači potrebne uzroke i posljedice kao što je traženo.

Dakle, Poslanikovo obraćanje ” … ohladi te jevodom”, također podrazumijeva zaleđivanje njenih posljedica. Arapski pjesnik U rve bin Uzejne jednom je rekao:

“Kad sam osjetio da vatra ljubavi gori u mom srcu, Molio sam društvo dobrih ljudi daje ohlade. Pretpostavimo da sam bio uspješan u vanjskom hlađenju vodom, Onda, što će ugasiti ključale otvore mojih unutarnjih plamenova?”

Close