Vijesti

Liječenje pokvarenih tjelesnih Izlučevina

Što se tiče psihosomatske nepravilnosti, ili trulenja primarnih ~elesnih izlučevina (ar. ahlat), pojedinac mora prepoznati da ova bolest dje imično zagušuje funkcije nervnog sistema i slabi prirodne voljne pokrete. Ovo je također znano kao psihosomatska epilepsija.

Ona se ispoljava u nenormalnom povećanju količine fluida (cerebrospinalnog likuora) u lobanji, također poznatog kao hydrocephalia, omogućavajući dozrijevanje gustog ljepljivog mukusa koji uzrokuje oticanje u membranama glave (delirium), djelimičnu blokadu cerebruma (ar. muhh- velikog mozga), a ponekad uzrokuje uvećanje glave i deterioraciju mozga. Ovo također sprečava prirodne reflekse i osjećaj i proizvodi vrstu epilepsije poznatu kao mioklonusna epilepsija.

Ostali simptomi uključuju: zatvor uzrokovan akumulacijom gasova; zgušnjavanje i kvarenje zraka u tijelu; razvoj neugodnih isparina koje uzrokuju neravnotežu i nemogućnost stajanja; prodor sluzi u mozak ili drugih akutnih simptoma, pored drugih znakova oštećenja centralnog nervnog sistema i neravnoteže sluzi kao krvne izlučevine.48 Kada je epileptični napad uzrokovan iznenadnim unutarnjim oštrim napadom, on uzrokuje kontrakciju mozga praće u grčevitom reakcijom udova, čineći nesposobnom osobu da dobrovoljno ustane, i kao posljedica toga on će pasti i ponekad pjeniti na usta.

Ovaj slučaj smatra se akutnim, a pogotovo kad je praćen oštrim bolom. Na ovom stupnju, ova je bolest tretirana kao hroni na zbog njene žestine, trajanja i teškoće oporavka od nje. Ovo je pogotovo istinito kada osoba koja pati od epilepsije, nadmaši 25 godina starosti s bo ešću koja pogađa njegov mozak, nervna mu vlakna i ćel je. Hipokrat iz Kosa (460-377. p.n.e.) naziva ovu vrstu epilepsije “hroničnom, koja u potpunosti ne reagira na lijekove sve do smrti”.

Kada nam je ovo poznato, pojedinac će razumjeti ranije navedeni slučaj žene koja je ranije došla Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i rekla: ” Bolujem od epileptičnih napada… ” Prepoznajući njeno stanje, Allahov Poslanik, s.a.v.s., ponudio joj je izbor između očekivanog oporavka kroz dove i sigurnog očekivanja obećanog Dženneta ako ona bude primjenjivala strpljenje kod svoje bolesti. Žena je načinila svoj izbor primjene strpljenja, a on, s.a.v.s., molio je da njena čednost bude nagrađena.

Ovo je druga Poslanikova, s.a.v.s., uputa da kada je bolest hroni čna, ponekad je dopušteno napuštanje medicinskog tretmana i moljenje Allahove naklonosti da izliječi pravu bolest duše. Ustvari, Allahova moć liječenja ne treba dokaz djelotvornosti, jer On je stvoritelj i pokretač bolesti i njenog lijeka. Iskušali smo, kao što su to uradili i mnogi drugi ljudi, lijek istinskih molitvi za ono što je označeno kao “neizlječive bolesti”, i pomoću Njegove darežljivosti polučujemo oporavak.

Pametni liječnici vec raspoznaju fenomen psihologičkih izlječujućih moći i ponekad raspoznaju njihovu djelotvornost u liječenju hroničnih stanja. S druge strane, ništa ne šteti medicinskom zvanju više od mišljenja svjetovnih liječnika od kojih je većina uglavnom egocentrična i čiji su poduhvati samoporažavajući.

Close