Lifestyle

Liječenje kuge

Izvještena je u “Dva sahiha” da je U sama bin Zejd čuo da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Kuga je nevolja poslana kao Božija kazna na skupinu BenuIsraila i one koji su bili prije vas. Ako ujete o kugi u nekoj zemlji, ne ulazite u nju, a ako se ona pojavi u zemlji dok ste tamo (dok boravite u njoj), nemojte bježati od nje.”19 Kuga je zarazna bolest koja je smrtonosna, a posebno žljezdana kuga. U medicini, žljezdana kuga jeste fatalna upala koja je praćena ubrzanim znojenjem izrazitim i nesnošljivim bolovima.

Ovakva upala uglavnom postaje loćudna i čini napadnute zone zelenim ili crnim, a potreba za urin iranje m postaje veoma bolna. Kuga se većinom pojavljuje na tri mjesta: ispod pazuha, iza uha, na ušnoj resici, i na grumenastim nakupinama mesa ili kakvim mekanim tkivima. 1\iša, neka je Allah njome zadovoljan, jednom je pitala Božijeg Poslanika, s.a. v.s.: “Šta je kuga?” On je odgovorio: “Otekla žlijezda kao ona kod kamile, a pojavljuje se u preponama i ispod pazuha. ”

Pozivajući se na liječnike (hakime) , kada se ovakva zaraza pojavljuje na nakupinama mesa, iza uha ili ušne resice i proizvodi otrov (pošast, epidemija) koji gnjije, onda je zvana kugom. Ponekad su kuga i epidemija (pošast, otrov) razmatrane (tretirane) kao jedna te ista bolest. Ovakva je bolest uzrokovana truljenjem (putrefakcijom) krvi, proizvodeći neugodan miris truleži, a ponekad je pomiješana s krvavim gnojem. Kada zaražena krv dođe do srca, ona uzrokuje brže otkucaje srca, mučninu i povraćanje koji postaju smrtonosni, a pogotovo vrsta koja formira režnjevite žlijezde.

Uglavnom, tijelo odbacuje ovakve žlijezde, a jedini dijelovi koji ih prihvataju su slabi (napadnuti) dijelovi, kao što smo prije spomenuli. Kroz naziv kuga obuhvaćene su sve vrste upala, uklju ujući plućnu kugu, ipak najgore su vrste one koje smo naveli. Manje opasne od ovakvih kuga su crvene, potom žute, dok crne povećavaju epidemiju i ostaju uglavnom smrtonosne. Zarazna bolest je nazvana zbog toga što nastaje u predjelima koji pate od kontaminiranog otrovnog zraka ili polucije (zagađe osti), a kad se pojavi trulež u vazduhu, tielesne tečnosti (sokovi) raspasti će se i bolest će napasti većinu ljudi.

Vrijedno je spomenuti ovdje izjavu da nije svaka kuga zarazna i da svaka zaraza nije kuga, iako se mnoge opće bolesti šire kontaktom (dodirom), a kuga je jedna od njih. Kao što smo ranije objasnili, između ostalih znakova, kuga se manifestira (pokazuje) u obliku truleće epidemije, krvavog gnoja i infekcija koji se ispoljavaju na gore spomenutim predjelima ljudskog tijela.

Ovi znakovi postaju vidljivi kao posljedica kuge i nisu bolest sami po sebi. Prema tome, kuga (ta’uun) može biti opisana na tri načina: vanjski znakovi bolesti i eškoće pri njihovom zaustavljanju širenja, i to je ono što su lij ečni ci uglavnom opisali; širenje zaraze (epidemije) i neizbježna smrt, u vezi s onima koji umru od kuge prenosimo hadis Allahova Poslanika, s.a.v.s.: “Kuga je šehadet (šehidska smrt) za svakog muslimana” ; i uzročnik bolesti, ili sami virus, a to je povezano s predanjem da je kuga poslana kao kazna skupini sraelćana. Lij ečn ci nemaju nikakvih dokaza protiv ove dvije stvari, jer poslanici Božiji nas obavještavaju i o onim stvarima koje su edokuč ve za ljudsku spoznaju.

Kad ovakva nevolja zadesi ljude, Allah Svemogući uzrokuje određene oprečne (suprotne) odnose među dušama da se rašire i utieču na ljudsko tijelo kroz neusiljeno (spontano) truljenje i poluciju zraka koji će pokvariti tielesne tečnosti, manifestirjući to u promjeni normalne temperature, oslabljenju slabih i zaraženih (inficiranih) ćelija, a što je praćeno izobličenjem.

Za vrijeme ovakve nevolje promjene nastupaju većinom kad su krvi crna č pomiješani (uzbuđeni), ili za vrijeme perioda seksualne uznemirenosti, ili za vrijeme (u toku) spermatocita sperme. U tako pogodnim uvjetima ili kada se ijedan od gore spomenutih stanja ispoljava, negativni duhovi su nadmoćniji i mogu utiecati da takva stanja upravljaju tijelom i dominiraju nečijim stanjem na ačin koji inače nije moguć.

Ovo je moguće osim ako se ovakvim zlim faktorima duše suprotstave jaki faktori kao što su ispravne molitve, ponizne molitve, pobožnost, bliskoća Gospodaru, dobro instvo i učenje Kur’ana, što su sve faktori koji promoviraju pozitivni duhovni ambijent i uzrokuju prisustvo čistih (bez mana) duhovnih snaga koje su dominantnije Božijim dopuštenjem.

U stvari, mi smo pokušali, i mnogi su ljudi pokušali praksu stimuliranja (podsticanja) ovakvog pozitivnog duhovnog okruženja prizivanjem Božijih blagoslova i poticanjem neprekidne prisutnosti ovih miroljubivih i pozitivnih svojstava duša ili melekskih duša (arwah malakiyya). Mi smo se također osvjedočili, mnogo puta, o zdravstvenim duhomim posljedicama njihove blizine i njihove uloge u potiskivanju štetnih elemenata. Kako god, ovakvo pozitivno duhovno okruženje ili raspoloženje mora egzistirati ja e od štetnih materija (stanja) kad one počnu da djeluju.

Close