Lifestyle

Liječenje glavobolje i migrene

U svojoj zbirci hadisa, imam lbn-Madždže je citirao hadis u kom je Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio nanio knu na glavu zbog glavobolje i rekao : “Allahovom voljom, (ovo) će pomoći. ” Premda postoje neka pitanja o vjerodostojnosti lanca prenosilaca navedenog hadisa, ipak, Allahovom voljom, kasnije ćemo u ovom poglavlju obrazložiti neke koristi kne u odnosu na glavobolju.

Opća je glavobolja uzrokovana neravnotežom kombinacije četiri osnovne ~elesne izlučevine, a to je poremećaj ~elesn ih izlučevina koji prati gotovo svaku bolest. Tipična glavobolja (ar. suda) može biti kako masivna tako i djelimična. Kada je periodična i ograničena na jednu stranu glave, nazvana je migrenom ili hemikranijom (ar. šakika), a kada se prostire čitavom glavom, nazvana je u arapskom bajda, havsa ili kaciga radi poređenja sveobuhavatnosti bola glave kao što kaciga pokriva cijelu glavu.

Kada bol pogađa stražnji dio glave, naziva se cefalgijom, a postoje mnoge vrste glavobolja s isto toliko uzročnika. Uopćeno govoreći, glavobolja je posljedica toplote i vrućice u glavi zbog akumulacije isparina koje traže izlaz van, i u nemogućnosti takvog izlaska, one uzrokuju intenzivno jaku glavobolju. Ista stvar može se desiti pri kuhanju u loncu, kada su njegovi sastojci usijani i trebaju se širiti.

Kada se ovakve isparine rašire glavom i šire se nekontrolirano, one uzrokuju povećanje količine tečnosti u kranijumu, oticanje membrane glave, i kada one ne popuštaju, uzrokuju vrstu glavobolje koja je nazvana deliriju m (ar. sidr). Dakle, vrućica glave, čak bez oticanja, ponekad uzrokuje nekontrolisane emocije, nespokojstvo, uskogrudost i nepovezan govor, inače poznat kao lažni delirijum.

Uzročnik migrene
Migrena ili hemicrania uzrokovana je začepljenjem krvnih sudova (embolia) u mozgu koje se razvija dalje u tom pogledu ili teži tome. Ovakvo je začepljenje posljedica stranih materija što se šire krvlju (strujom krvi), a mogu biti pokvareni mjehurići zraka ili isparina, ili je uzrokovano prevladavanjem tielesnih izlučevina ili prodorom hladnoće ili toplote u tielesne učevine (ar. ahlat).

Posebni simptomi migrene jesu abnormalno brz puls, ili abnormalno visok krvni pritisak. Stavljanje poveza oko glave svladat će bol. U svojoj knjizi “Poslanikova medicina”, Ebu-Na’im naveo je da je A llahov Poslanik, s.a.v.s., ponekad bolovao od migrene što gaje zadržavalo kod kuće dan ili dva. lbn-Abas rekao je da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., jednom održao hutbu (propovijed) a vrpca mu je bila oko glave. Uopće, vezivanje vrpce oko glave umanjuje intenzitet migrene (ar. šakika) jednako dobro kao i kod drugih tipova glavobolje.

Liječenje glavobolje
Svaka vrsta glavobolje tretira se u skladu sa svojom vrstom i uzrokom. Ponekad glavobolja može biti tretirana purgativom ili izazivanjem povraćanja, a ponekad može biti tretirana jednostavno odmorom, tišinom i spokojstvom. Ostale vrste liječe se pritiskom vrpcom ili nanošenjem hladnih obloga ili ponekad čak toplih obloga, ili izbjegavanjem buke i mirovanjem.

Kada je medicinski uzročnik glavobolje pravilno dijagnosticirao, može se razumjeti da tretman koji je koristio Allahov Poslanik, s.a.v.s., kao što je navedeno u gore spomenutom hadisu o nanošenju kne na glavu, je djelomičan ili ograničen lijek za glavobolju. Ovaj je tretman posebno djelotvoran u ekstremno toplim predjelima kao što je Arapski poluotok, naprimjer. Stoga, kada glavobolja nije uzrokovana štetnom materijom koja zahtijeva purgaciju, onda nanošenje ukuhanog soka od kne (u kuhane kne) na površinu lobanje može biti korisno.

U lij ečenju glavobolje kna također može biti nanošena kao topla obloga načinjena od njenog praha pomiješanog sa ocatom. Ovo će odstraniti bol i umiriti nerve. Koristi ovakve aplikacije nisu ograničene na liječenje glavobolje, i to je korisno za gotovo svaku bol udova a djelovat će i na tonus mišića.

Upotrebljavanje toplih obloga od kne kao poveza oko nabreknutog tkiva usljed vrućine ili oko nabreknutog tkiva tijela umirit će upaljeno područje. Preneseno je u Buharijinom “Tarihu”, a navedeno je i od Ebu-Davuda u njegovoj zbirci hadisa da kad god se neko žalio Allahovom P oslaniku, s.a.v.s., na glavobolju, on bi propisivao puštanje krvi zarezivanjem kože u kupicu, a kad god bi mu se neko žalio na bol u stopalu, on bi propisivao njegovo oblaganje u knu.

lmam je Tirmizi prenio u svojoj zbirci hadisa da je Selma um mu Rafi’ rekla: “Kad god bi se Allahov Poslanik, s.a.v.s., žalio na ranu ili glavobolju, nanio bi knu na nju.”67

Close