Zanimljivosti

Liječenje bijelim lukom

Upotreba ove čudesne biljke, kako u vidu prehrambene namirnice, tako i kao lekovitog sredstva protiv mnogih bolesti, stara je koliko i istorija ljudskog roda. Arheološka otkrića pokazuju da se ova biljka nalazila na spisku gastronomskih i terapeutskih receptura Vavilonaca, Kineza, Egipćana, Feničana, Vikinga, Rimljana.

Posle izlaska iz Egipta i teškog ropstva, tokom četrdesetogodišnjeg lutanja pustinjom, izrailjski narod se sa čežnjom prisećao namirnice koja je imala čudesna lekovita svojstva. Dioskorid, lekar grčkog porekla, koji je bio u pratnji rimskih legija tokom njihovih osvajanja, znao je za beli luk i koristio ga je sa velikim uspehom u lečenju plućnih oboljenja i bolesti organa za varenje.

Istorija je zabeležila da je za vreme kuge u Srednjem veku, na hiljade ljudi podleglo ovoj nemilosrdnoj zarazi, dok su oni koji su koristili beli luk u svakodnevnoj ishrani, bili pošteđeni. Lekovita svojstva belog luka sadržana su u njegovom hemijskom sastavu, prvenstveno u derivatima koji sadrže sumpor (npr. alicin je poznat po svom antibakterijskom dejstvu).

Među mnogobrojnim terapijskim svojstvima belog luka pomenimo sledeća: diuretik (pospešuje mokrenje), ekspektorans (za iskašljavanje), antiateriosklerotik (protiv ateroskleroze), antiseptik (protiv klica), baktericid (ubija bakterije), antiparalitik (protiv paralize), hipotenzor (snižava krvni pritisak), hipoglikemijant (smanjuje nivo šećera u krvi), normalizuje intestinalnu (crevnu) floru, poboljšava apetit. Lečenje belim lukom moguće je primenjivati na različite načine, zavisno od vrste oboljenja:

a) Čaj od belog luka kod oboljenja disajnih i probavnih puteva

b) 2-3 češnja pre jela kao okrepljujuće sredstvo za ceo organizam, protiv ateroskleroze, bolesti digestivnog trakta (organa za varenje)

c) Tinktura od belog luka, 3 x 20-30 kapi na dan, ili sveži sok, 20 kapi dnevno razblažen sa malo vode protiv hipertenzije (povišenog krvnog pritiska), kardiovaskularnih oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova), ateroskleroze

d) U vidu inhalacije, protiv oboljenja respiratornog trakta (disajnih puteva) – stavi se malo žara na jedan češanj belog luka.

Close