Zanimljivosti

Kožni osipi i oticanja

Oticanje je zajedničko svim bolestima. Ono je posljedica kvarenja četiri osnovne tielesne izlučevine (ar. ahlat), pored pogrešnih tečnosti i gustih gasova u tijelu. Ako se oticanje zgruša u područje kože, to se naziva apscesom (ar. hiradž; čir). Uglavnom, toplo oticanje završava se jednim od tri slučaja: bilo da sazri; zgusne se ili stvrdne.

Zdravo će tijelo obuzdati infekciju, razgraditi je i protierati je kroz sistem, i ovo je bolji ishod za nestajanje upale. Inače, antitijela će sazreti infekciju, pretvoriti je u bijelu tečnu materiju i drenirati je kroz otpusnu tačku na površini kože. Inače, ako se žućkasto-bij ela tečnost zgusne, i ako je tijelo nesposobno da ju izbaci van, onda bi pojedinac trebao potražiti pomoć liječnika da je lancinira, ili upotrebiti ostale poznate medicinske metode u odstranjivanju čira.

Lancinacija (ar. baU) služi dvjema svrhama: dreniranju pokvarene supstance i odstranjivanju mogućih dodatnih prljanja pogođenog područja. Što se tiče Poslanikove upute u drugom hadisu koji se odnosi na M uhammedovo, s.a.v.s, traženje da liječnik lancinira pacijentov abdomen da bi drenirao njegov stomak od sepse (ar. džavi), neki liječnici su pažljiviji u vezi s ovim poduhvatom od drugih.

Neki se hakimi odnose prema džavi kao edemu (vodena bolest), što je abnormalna akumulacija pokvarenih fluida u ćelijama, tkivima ili dupljama u tijelu koja se ispoljava u oticanjima i napuhanostima pojedinih dijelova tijela gdje dolazi do akumulacije fluida.

Kao što smo to ranije objasnili, postoje tri vrste vodene bolesti: kožna vodena bolest (lat. Conjuctiva) koja pogađa tkiva, i ona je najozbiljnija; abdominalna vodena bolest (lat. Edem) koja takoder može pogoditi jetru i membranska vodena bolest, koja uzrokuje nadutost abdomena akumulacijom plina ili vazduha u tankom crijevu ili peritonealnoj šupljini; membranska vodena bolest uzrokuje napuhivanja i akumulacije nakupina crijeva kao posljedice prodora sluzi i krvi u tijelo, i uzrokuje da stomak zvuči kao bačva.

Membranska vodena bolest je ozbiljnija od one abdominalne, gdje se sepsni fluidi akumuliraju u nižim dijelovima abdomena i uzrokuju da crijevo zvuči kao neskladna voda u mješini. Ipak, jedan od mogućih tretmana za abdominalnu vodenu bolest (ranije upotrebljavan) jeste dreniranje van štetne tečnosti lancinacijom, a ova je kategorija operacije smatrana isto kao flebotomi)a ili puštanje van pokvarene krvi iz vena, medutim to nosi sa sobom ozbiljnu opasnost, kao što smo to razjasnili u tom poglavlju. Una oč tome, navedeni je hadis dao izričitu dozvolu za lanciniranje na način na koji su to radili liječn ci tog doba. Allah zna najbolje.

Close