Vijesti

Koristi konzumiranja hurmi!

Ebu-Davud je prenio u svome “Sunenu” da je Sa’id rekao: ‘1\1­ lahov Poslanik, s.a.v.s., za vrijeme bolesti koju sam imao, stavio je svoju ruku između mojih bradavica (na prsima), a ja sam osjetio njene hladne blagodati u organima što se nalaze iza prednjeg zida grudnog koša.” Potom je objasnio: “Boluješ od uvećanja srca (ar. mef’ud).

Zovite Harisa bin Kaladaha. On izvodi liječenje. Recite mu da uzme sedam osušenih medinskih hurmi (ar. ‘ajva), izmrvi ih zajedno sa njihovim sjemenkama da bi napravio ljekovitu smjesu, a zatim neka masira tvoja prsa njome. “79 Medinske burme imaju izrazito bogate medicinske osobine i Poslanikov recept od sedam hurmi za ovaj određeni tretman ima profinjenu duhovnu vrijednost koja može biti shvaćena kroz vjeru.

Preneseno je u “Dva sahiha” da je otac Sada bin Ebi-Yekkasa zabilježio od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako govori: “Ko god uzima sedam hurmi iz plantaže ‘Alijeh’ za doručak neće bolovati niti od otrova niti od sibira taj dan.” Hurme su tople u drugom stupnju, a suhe u prvom.

Neki smatraju hurme vlažnim. Hurme su odlična nutricijska hrana, pogotovo za one koji su navikli na njih u svojoj ishrani kao što su to stanovnici Medine, između ostalih. Hurme osiguravaju potrebne hranidbene sastojke u hladnim klimama, dok su korisnije za stanovnike toplih klima.

Stomaci stanovnika hladnih klima su topli, a stomaci su stanovnika toplih klima hladni. Ovo objašnjava zašto stanovnici Arapskog poluotoka, Jemena, TaiJa i susjednih predjela toplih klima, napnm)er, podnose unošenje tople hrane kao što su med i hurme, i zašto rado jedu tople začine i mirodije u njihovim obrocima, dodajući hrani približno deset puta više od količine onih što se obično koristi u zemljama hladnih i umjerenih klimatskih pojaseva; i u poređenju stanovnika hladnih predjela oni jedu ljute paprike i đumbir i prezalogaje njihove nusproizvode na isti način kao što drugi jedu slatkiše.

Zapravo, ovakva ishrana se slaže sa njima, jer njihovi stomaci ostaju hladni dok toplota njihovih tijela raste na površini kože. Ovo je slično izvorima i prirodnim vrelima, gdje je voda hladnija ljeti, a toplija zimi. Slično tome, nečiji stomak može probaviti prostu hranu zimi, a možda to isto neće biti u mogućnosti urediti ljeti.

Stoga, stanovnici Medine, naprimjer, ovise većinom o burmama za ishranu na isti način kao što drugi ovise o brašnu. Iz hurmi oni dobivaju potrebne sposobnosti i temeljne nadopune. Medinske hurme drveta palme (lat.Phoenix dactilifera) iz “alijeh” jesu najbolja podvrsta, i one su crnkaste boje, velike slatke i pune (mesnate)_ One su također bile dobile blagoslov da su zasađene od samog Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Hurme su smatrane hranom, lijekom, isto tako dobro kao i voćem.

One odgovaraju većini ljudi, povećavaju seksualnu snagu i ne proizvode štetne ili neprobavljive beskorisne tvari kao što to čini neko voće. Umjesto toga, za čestog korisnika, hurme sprečavaju raspadanje ~elesn h izlučevina (ar. ahlal) i njihovo kvarenje. Možda se ovaj hadis odnosi samo na stanovnike Medine i njihove susjede.

Zato, moguće je da agrikulturni proizvodi svakog područja osiguravaju kritični lijek za vlastite stanovnike.Treba li ista biljka biti zasađena u drugom predjelu, možda to neće proizvesti iste ranije spomenute nutricijske vrijednosti ili medicinske posljedice.

Ovome je uzročnik vrsta zemljišta, vode i vazduha. Zapravo, postoje mnoge raznolikosti tla kao i ljudi, a svako tlo proizvodi neophodnu nutricijsku hranu potrebnu njenim ljudima. Nekoliko vrsta biljaka mogu biti jestive u nekim zemljama, dok se u drugim smatraju otrovnim, ili možda neke biljke mogu biti lijek za neke ljude, dok su hrana za druge.

Close